Niki Terpstra

Dit is de pagina over Niki Terpstra. De voormalig wegrenner heeft zijn carrière op de weg inmiddels afgesloten en is tegenwoordig vooral actief off-road. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Terpstra en houdt tevens zijn biografie bij.

philippe gilbert niki terpstra

Vroege carrière Terpstra

De carrière van Terpstra, geboren op 18 mei 1984 in Beverwijk, kwam ietwat laat op gang. Gedurende de eerste vijf jaar van zijn loopbaan was de Nederlander een vrij anonieme renner die vooral actief was op de continentale circuits. Langzaam maar zeker kwam daar verandering in. Eerst pikte Terpstra hier en daar een etappezege mee in de wat grotere koersen, zoals de Critérium du Dauphiné, en vanaf 2010 begon hij ook internationaal wat meer bekendheid op te bouwen. Zowel dat jaar, als in 2012, werd de toenmalig Quick Step-renner Nederlands kampioen op de weg. Ook won hij in 2012 en 2014, samen met zijn ploeggenoten, de UCI Ploegentijdrit.

Grote successen op de kasseien voor Terpstra

Uiteindelijk voegde Terpstra zich bij de elite van de klassiekers, want de Nederlander kon uitermate goed overweg met kasseien. Dat werd in 2012 al duidelijk, toen hij Dwars door Vlaanderen won, maar daarna begon hij zich ook te profileren in de écht grote klassiekers. Zijn grootste prestatie mag met recht het winnen van Paris-Roubaix 2014 genoemd worden, toen hij de grootste klassiekerspecialisten van het peloton op hun grond versloeg. 

In de jaren daarna was Terpstra bij de voorjaarsklassiekers nog altijd te vinden in de voorste regionen. Zo werd hij in 2015 tweede in zowel Gent-Wevelgem als in de Ronde van Vlaanderen en wist hij in 2018 de laatstgenoemde koers op zijn naam te schrijven. Dat jaar was hij ook de beste tijdens de E3 Harelbeke en pakte hij het brons in Paris-Roubaix.

Valpartijen Terpstra gooien roet in het eten

Na 2018 verruilde Terpstra vanwege een te hoog salaris Deceuninck-Quick Step en trok hij naar Total Direct Energie in Frankrijk. Hij werd dé kopman voor de klassiekers, maar in 2019 kwam dat er niet uit. In de Ronde van Vlaanderen viel Terpstra hard en was zijn voorjaar door een hersenschudding verpest. Ook in de Tour de France van dat jaar viel hij uit na een crash. Na een goed najaar ging de blik vol goede moed op 2020, maar daar was plots het coronavirus.

Nadat de nieuwe wielerkalender bekend was, ging Terpstra voor een goede Tour en de klassiekers in oktober. Een crash op de training gooide echter weer roet in het eten. Terpstra brak meerdere ledematen en kon de Tour doorstrepen. Hij zou nog wel in actie komen, ook de jaren nadien, maar de oude Niki kwam nooit meer bovendrijven. In 2022 nam de Noord-Hollander afscheid van het profwielrennen. Parijs-Tours was zijn laatste officiële wegkoers. Zijn echte afscheid volgde echter in de winter, waar hij samen met trainingsmaat Youri Havik de Zesdaagse van Rotterdam winnend afsloot. 

Terpstra begint carrière in gravelwereld

Stilzitten zit echter niet in het hoofd van de aanvaller. Vrijwel meteen na zijn afscheid als wegcoureur, besluit Terpstra verder te gaan als gravelcoureur. Hij bouwt zijn eigen eenmansploeg op met eigen sponsoren en weet een fietsenmerk te strikken om zijn gravelbike te faciliteren. In Zweden weet Terpstra vervolgens een manche in de World Series te winnen. 

Also read

Niki Terpstra News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments