Favorieten etappe 2 Ronde van Catalonië 2022 | Sprinters ruiken kans ondanks vele hindernissen Cycling
Cycling

Favorieten etappe 2 Ronde van Catalonië 2022 | Sprinters ruiken kans ondanks vele hindernissen

Favorieten etappe 2 Ronde van Catalonië 2022 | Sprinters ruiken kans ondanks vele hindernissen

Na een heerlijke eerste etappe in de Ronde van Catalonië, staat er dinsdag een soortgelijke rit op het programma in Spanje. Het zal nergens vlak zijn en in de finale wordt het andermaal punchy en tricky. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege in etappe 2.

Also read

Parcours etappe 2 Ronde van Catalonië 2022

Favorieten etappe 2 Ronde van Catalonië 2022 | Sprinters ruiken kans ondanks vele hindernissen

202,5 kilometer, met de start om 12.00 uur in L'Escala. Vanuit daar is het meteen bergop, bergaf, bergop, bergaf, bergop, bergaf, bergop, bergaf en nog één keer bergop, bergaf, voordat we (ja, echt waar) aan de eerste gecategoriseerde klim van de dag beginnen. Als het een beetje hard gaat, kunnen veel renners na de eerste zestig kilometer al in de problemen zijn, al kan er natuurlijk ook gewoon een kopgroep wegrijden en daarmee de koers wat doodbloeden.

De eerste klim van de dag is de Coll de Sa Perafita en die is met 5,1 kilometer aan 4,8 procent niet al te zwaar. Na de top koersen we richting de Coll del Frare, waar de finale weleens kan beginnen. Deze klim van 3,4 kilometer (aan 5,1 procent) wordt gevolgd door de Coll dels Belitres van 2,9 kilometer (aan 5,7 procent). Na al dit klimgeweld is er nog zestig kilometer te koersen en zien we op papier geen gecategoriseerde beklimmingen meer. Toch belooft het een lastige finale te worden.

Dat komt vooral door de wind, die langs de kust richting Perpignan zal toenemen in kracht en zomaar eens perfect schuin in de rug kan staan. In de laatste veertig kilometer - waarin de weg ook nog eens vals plat omhoog zal lopen - zal het stressvol worden in het pak. De finish is Perpignan is vlak, maar welke rappe mannen komen daar als eerste aan om te vechten voor de ritzege?

Start: 12.00 uur
Finish: Rond 17.00 uur

Weer etappe 2 Ronde van Catalonië 2022

Na het verschrikkelijke weer in de finale van de eerste etappe, is het een stuk beter weer voor de renners in rit twee. Bij de start in L'Escala zal het al zo'n 13 graden zijn, met windkracht 2 uit het zuidoosten. Het zonnetje prikt er de hele dag wel doorheen, al zal de wind halfweg koers wel wat toenemen. Richting de finale in het Franse Perpignan krijgen we te maken met windkracht 4 uit het zuidoosten, dus is het net als in de eerste etappe oppassen voor waaiers, dit keer in de finale.

Favorieten etappe 2 Ronde van Catalonië 2022

Hoewel het begin en met name het middenrif van de etappe de nodige hoogtemeters kent, is het maar de vraag hoe hard er daar gekoerst gaat worden. Met de vlakke finale kijken we dan vooral naar de sprinters als favorieten. De eerste naam die dan naar voren komt is de Duitser Phil Bauhaus van Bahrain Victorious. Hij is één van de weinige pure sprinters in het deelnemersveld en won recent nog een massasprint tegen verschillende topspurters in de Tirreno-Adriatico.

Bauhaus zal zeker tegenstand mogen verwachten van Team BikeExchange-Jayco. Waar de ploeg in de openginsetappe succesvol Michael Matthews uitspeelde, trekken ze op dag twee mogelijk de kaart van de jonge sprinter Kaden Groves, die in een pure massasprint normaal gesproken beter tot zijn recht komt.

Favorieten etappe 2 Ronde van Catalonië 2022 | Sprinters ruiken kans ondanks vele hindernissen
Staat Hofstetter eindelijk eens op het hoogste treetje?

De sprinter van Arkéa Samsic Hugo Hofstetter strandde in de eerste etappe op een negende plek, maar de finish van dag twee zal hem een stuk beter liggen. Hoewel de Franse sprinter dit seizoen nog niet won, reeg hij de ereplaatsen al aaneen, met onder andere een derde plek in Kuurne-Brussel-Kuurne. Bij UAE Team Emirates en BORA-hansgrohe zal men hopen op een uitschieter van respectievelijk Juan Sebastán Molano en Martin Laas.

Dan zijn er nog een reeks aan jonge talentvolle sprinters, die in het minder sterke sprintveld hun kans zullen ruiken op een mooie zege in de WorldTour. Wat kan bijvoorbeeld David Dekker van Jumbo-Visma? De jonge Nederlandse sprinter maakte vorig seizoen al de nodige indruk, maar kent dit jaar tot op heden de nodige tegenslag. Andere sprinttalenten om op te letten, zijn Ethan Vernon (Quick Step-Alpha Vinyl), Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Marc Brustenga (Trek-Segafredo) en Manuel Peñalver (Burgos-BH)

Favorieten lezers etappe 2 Ronde van Catalonië 2022

Poll

Wie wint de tweede etappe in de Ronde van Catalonië?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

More Cycling News